Mikor szükséges energetikai tanúsítvány készítése?

dr. Horpácsi Zsanett

Energetikai tanúsítvány készítése főszabályként minden ingatlan építése, értékesítése és bérbeadása esetén kötelező az épületek energetikai tanúsításáról szóló 176/2008. (VI.30.) Kormányrendelet alapján.

Az eladók/bérbeadók a szükséges tanúsítvány megrendelését jellemzően az utolsó pillanatra hagyják, mely akár a szerződés megkötésének időleges akadálya is lehet, azonban az energetikai tanúsítvány a kiállításától számított 10 évig hatályos, így akár több adásvétel és/vagy bérbeadás során is felhasználható. Ez alól kivétel, ha a 10 éves időtartamon belül a jogszabályi követelményérték megváltozik vagy a tanúsítvány elkészítésekor figyelembe vett műszaki paramétereket érintő felújítás, átalakítás (pl. nyílászáró csere, szigetelés, a fűtési rendszer korszerűsítése) történt.

Energetikai tanúsítvány készítése azonban nem kötelező (különösen, de nem kizárólagosan) az alábbi esetekben:

Energetikai tanúsítványt csak megfelelő jogosultsággal rendelkező mérnök készíthet, melyet az alábbi névjegyzékekben tudnak ellenőrizni és itt tudnak megfelelő szakembert keresni is:

Amennyiben azt szeretnék ellenőrizni, hogy az adott ingatlanról készült-e és ha igen, mikor energetikai tanúsítvány, úgy erre lehetőségük van a https://entan.e-epites.hu/?tanusitvany_lekerdezese oldalon az ingatlan címének vagy helyrajzi számának megadásával.